stenski koledar Josip Broz

Koledar Josip Broz Tito

Josip Broz (partizansko ime Tito), jugoslovanski maršal in politik hrvaškoslovenskega rodu, * 7. maj 1892, Kumrovec, Avstro-Ogrska, † 4. maj 1980, Ljubljana, Jugoslavija. Josip Broz je bil dolgoletni in dosmrtni predsednik SFRJ.

Josip Broz Tito se je rodil v številni družini Franja Broza, bogatega kmeta, in Marije, rojene Javeršek. Osnovno šolo je končal v Kumrovcu, leta 1910 pa se je v Sisku izučil za ključavničarja. V Zagrebu se je zaposlil kot kovinarski delavec in oktobra 1910 postal član Socialnodemokratske stranke Hrvaške in Slavonije. Med letoma 1911 in 1913 je delal v tovarnah po Sloveniji, Češki, Nemčiji in Avstriji. Od jeseni 1913 je služil vojaški rok na Dunaju in v Zagrebu, kjer je leta 1914 končal podčastniško šolo s činom vodnika.

Titu kritiki najbolj zamerijo neusmiljen obračun z “okupatorskimi pomagači” in “domačimi izdajalci” ter političnimi nasprotniki, ki so bili razglašeni za “sovražnike revolucije”. Najbolj izčrpno dokumentacijo o tem podajajo donavski Švabi – vojvodinski Nemci, ki dolžijo Tita in komuniste za genocid.[3] Po vojni, v kateri so bili Vojvodinski Nemci prisilno mobilizirani v nemško vojsko,[4] so nekatere preostale člane družin iz maščevanja bodisi javno usmrtili, bodisi poslali v sovjetska in druga delovna taborišča.

Podobne poboje, nekatere po iniciativi krajevnih voditeljev, druge širših razsežnosti, so uprizorili v skoraj vseh delih Jugoslavije. V Sloveniji še vedno raziskujejo povojne izvensodne poboje. Vsaj največji izmed teh pobojev se niso mogli izvršiti brez soglasja nespornega voditelja Jugoslavije, Tita.
 
Zgodovinar Božo Repe priporoča naslednji pogled na Tita kot zgodovinsko osebnost:
Od vseh ocen o Titu mi je osebno še najbližje tista, ki jo je zapisal Fitzroy MacLean v Sunday Timesu že maja 1962:
“Človeku je lahko Tito všeč ali ne. Marsikomu ni všeč. Človeku je lahko 20. stoletje všeč ali ne. Marsikomu ni všeč. Vendar gresta vštric, človek in stoletje. Prvi je v veliki meri simboličen odsev drugega.”
 
Sposobnost razumevanja dejanj ljudi in poteka zgodovinskih dogodkov v njihovem času in prostoru je znak zrelosti nekega naroda ali družbe. Slovenci, pa tudi drugi nekdanji Titovi “podaniki”, smo še daleč od tega. Tako kar zadeva 20. stoletje, kot kar zadeva Tita.
 

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_-_Tito

Ogledate si lahko še ponudbo ostalih na linku koledarjev.
ali koledar Josip Broz Tito 2022 v pdf obliki.

Sorodne novice